vrijdag 3 juni 2016

DIY speelhoek: tent

Elk kind houdt van verstoppen, toch? Het laatste DIY item voor de speelhoek is daarom een tentje.
Het frame maakte ik van latten en houten stokken, te koop in iedere bouwmarkt. Welke latten je precies koopt maakt niet zoveel uit. Zorg er alleen wel voor dat ze niet te dun zijn. De tent moet tenslotte wel een flinke dosis speelplezier kunnen doorstaan!


Studio Mojo. DIY, DIY speelhoek, Gemaakt/ DIY, speeltent, zelf een speelhoek maken, budget speelhoek, naaien
Wat heb je nodig:  
4 schaaflatten van 1.35m
2 schaaflatten van 1m 
3 stokken van 1m (ik gebruikte doorsnee 14 mm)
3m stof. Ik gebruikte stof Joanie in het grijs van de Kwantum.
Speedboor ter grootte van de doorsnee van de stokken
zaag
schroevendraaier
2 dikke elastieken
10 kleine schroefjes

Hoe maak je de speeltent:
Stap 1: Zaag alle latten en stokken op maat.

Stap 2: Neem de lange latten van 1.35m en boor aan 1 kant op 4cm van het eind een gat met de speedboor. Boor in de andere kant een gat op 2cm van het einde 

Stap 3: Neem de korte latten van 1m en boor aan beide kanten op 2cm van het eind een gat met de speedboor. 

Stap 4: Leg 2 lange latten op elkaar en schuif een stok door de 2 openingen die je op 4cm van het einde hebt gemaakt. Schroef een schroefje op ongeveer 1cm van het einde van de stok, schuif de latten ertegenaan en schroef aan de andere kant van de latten ook een schroefje. Je zorgt er hiermee voor dat de latten wel kunnen draaien maar niet van de stok kunnen glijden. Bevestig de andere 2 lange latten op dezelfde manier aan de andere kant van dezelfde stok. 

Stap 5: Leg de korte latten parallel aan elkaar op de grond en steek de overgebleven 2 stokken door de gaten. Je vormt hiermee een vierkant. Zet vervolgens het in stap 4 gemaakte half-fabricaat-frame overeind en schuif ook deze gaten door de stokken zodat het frame van de tent ontstaat. Zet ook hier de stokken vast met schroefjes, behalve linksvoor en rechtsachter. Op deze punten gebruik je de elastieken (zie laatste foto) als rem voor de stok. Hierdoor kun je én het tentdoek er nog opschuiven én de tent gemakkelijk plat, en hiermee verplaatsbaar, maken. 

Stap 6: Meet de diepte van je tent en zoom de stof op deze breedte af. Bij mij was dat 93 cm.

Stap 7: Maak aan één kant van de korte zijde van de stof een tunnel. Meet de benodigde lengte van de stof (bij mij was dat op ongeveer 2.65m) en maak ook aan de andere kant een tunnel. Voor de zekerheid kun je deze tweede tunnel even tijdelijk spelden en passen voordat je deze vastnaait.                

Stap 8: Schuif de stof om de stokken. Monteer de elastieken en spelen maar!
 
Studio Mojo. DIY, DIY speelhoek, Gemaakt/ DIY, speeltent, zelf een speelhoek maken, budget speelhoek, naaienGeen opmerkingen:

Een reactie posten